Вкладки

Розташування вкладок

Вкладки можна перемістити в нижню частину вікна браузера:

  1. Натисніть вкладку правою кнопкою миші.
  2. У контекстному меню виберіть команду Показувати вкладки унизу.

Після цього вкладки буде переміщено вниз, а їх колір залежатиме від кольору фавіконки сайту.

Дії із вкладками

Доступні такі дії із вкладками:

  • Створити вкладку – натисніть значок .
  • Оновити вкладку – натисніть значок у лівій частині Розумного рядка.
  • Закрити вкладку – наведіть вказівник миші на заголовок вкладки та натисніть значок, що з’явився .
  • Дублювати вкладку – натисніть вкладку правою кнопкою миші та виберіть у контекстному меню команду Дублювати.
  • Перемістити вкладкунатисніть і утримуйте ліву кнопку миші. Потім перетягніть вкладку ліворуч або праворуч.
  • Роздрукувати вміст вкладки – натисніть сторінку правою кнопкою миші та виберіть у контекстному меню команду Друк.
  • Перейти на початок сторінки — щоб швидко перейти до початку сторінки, натисніть вкладку; щоб повернутися до вихідного місця, натисніть вкладку повторно.
  • Закріпити вкладку – натисніть вкладку правою кнопкою миші та виберіть у контекстному меню команду Закріпити вкладку.
  • Відкрити нещодавно закриту вкладку – відкрийте Табло та перейдіть на вкладку Нещодавно закриті. Або натисніть вкладку правою кнопкою миші та виберіть команду контекстного меню Відкрити щойно закриту вкладку.

Як зменшити розмір вкладок

Якщо відкрито більше 50 вкладок у браузері, праворуч від них з’явиться значок горизонтальної прокрутки . Ви також можете зменшити розмір вкладок, щоб на екрані відображалася більша їх кількість:

  1. Натисніть   → Налаштування.
  2. У блоці Мінімальний розмір вкладок увімкніть опцію Маленькі.

Синхронізація вкладок

Після синхронізації пристроїв із акаунтом на Яндексі вам доступний перегляд вкладок, відкритих на іншому комп'ютері, планшеті, смартфоні. Ця можливість корисна в таких ситуаціях:

  • Якщо у вас є два комп'ютери — домашній і робочий. На робочому комп'ютері ви переглядали сайт і не закрили вкладку. Дома вам потрібно відкрити його і продовжити роботу.
  • Якщо у вас є мобільний пристрій і комп'ютер. На смартфоні або планшеті ви знайшли цікавий сайт і хочете подивитися його на великому екрані.
Для цього повинно бути виконано вимоги:
  1. На всіх пристроях (комп’ютер, смартфон, планшет) має бути інстальовано Яндекс.Браузер.
  2. На всіх пристроях має бути увімкнено синхронізацію.
  3. Під час синхронізації на пристроях повинен використовуватися один і той же акаунт на Яндексі.
Щоб переглянути у Яндекс.Браузері вкладки, відкриті на інших пристроях:

Натисніть Розумний рядок, перейдіть на вкладку Інші пристрої та натисніть посилання Усі вкладки під списком. Альтернативний спосіб – введіть у Розумному рядку адресу browser://devices-tabs/.

Завислі вкладки та вікна браузера

Закрити вкладки, що працюють некоректно, а також переглянути статистику роботи Яндекс.Браузера можна за допомогою диспетчера задач. Щоб відкрити диспетчер задач, натисніть  → Додатково → Додаткові інструменти → Диспетчер задач.

Вкладки після перевстановлення браузера

Якщо потрібно зберегти вкладки на своїх місцях після перевстановлення браузера:

  1. Закрийте усі вікна браузера.
  2. Відкрийте Панель керування.
  3. Відкрийте розділ Програми → Програми та компоненти → Видалення програми.
  4. У вікні Видалити або змінити програми виберіть програму Yandex.
  5. Натисніть кнопку Видалити над списком.
  6. У діалоговому вікні, що відкрилося, натисніть кнопку Видалити, залишивши опцію Видалити налаштування браузера, історію переглядів та інші дані вимкненою.
  7. Натисніть кнопку Видалити браузер.
  8. Повторно встановіть браузер.

Браузер відкриється з відкритими раніше вкладками.

Що робити, якщо дані та налаштування браузера вже було видалено?

Якщо в процесі видалення браузера було увімкнено опцію Видалити налаштування браузера, історію переглядів та інші дані або натиснуто кнопку Перевстановити, ви не зможете відновити раніше відкриті вкладки. Однак ви можете переглянути вкладки у синхронізованій історії:

  1. Увімкніть синхронізацію, щоб історію було передано з сервера на комп’ютер.
  2. Натисніть Розумний рядок і перейдіть на вкладку Нещодавно закриті, що з’явилася під ним.

Що робити, якщо зникають вкладки

Щоб не втратити раніше відкриті вкладки:

  1. Натисніть   → Налаштування.
  2. У розділі Під час запуску відкривати увімкніть опцію Раніше відкриті вкладки.

Щоб переглянути нещодавно закриті вкладки:

  1. Праворуч від вкладок натисніть значок .
  2. Над Табло натисніть рядок Нещодавно закриті.

Вкладки нещодавно завершених сесій браузера згруповано та відображено значком , поруч із яким зазначено кількість вкладок у сесії. У разі натискання цього значка всі згруповані вкладки відкриваються у новому вікні браузера.

Щоб перейти до повного списку відкритих раніше вкладок, у нижній частині сторінки натисніть посилання Уся історія.

Відновлення вкладок після перевстановлення ОС

Якщо було ввімкнено опцію синхронізації, після перевстановлення системи ви зможете отримати доступ до вкладок, раніше відкритих на цьому комп’ютері. Синхронізація прив’язана до імені пристрою, яке, як правило, змінюється під час перевстановлення ОС. У разі синхронізації комп’ютера з новим ім’ям браузер вважає його новим пристроєм. Тому на вкладці Інші пристрої з’являється папка зі старою назвою комп’ютера, де можна подивитися сайти на Табло.

Щоб переглянути вкладки, відкриті в браузері до перевстановлення ОС:

  1. Установіть Яндекс.Браузер.
  2. Увімкніть синхронізацію.
  3. Натисніть Розумний рядок, перейдіть на вкладку Інші пристрої та натисніть посилання Усі вкладки під списком. Альтернативний спосіб – введіть у Розумному рядку адресу browser://devices-tabs/.
  4. Відкрийте папку зі старою назвою вашого комп’ютера. Буде відображено список вкладок, відкритих у Яндекс.Браузері до перевстановлення.
    Примітка. Якщо після перевстановлення ім’я комп’ютера не змінилося, папка не з’явиться, оскільки браузер не вважатиме комп’ютер до перевстановлення іншим пристроєм. Перейменуйте комп’ютер (Панель керування → Система та безпека → Система → Додаткові параметри системи → Ім’я комп’ютера) і дочекайтеся завершення синхронізації даних із сервером. Перейдіть на вкладку Інші пристрої та відкрийте папку зі старою назвою комп’ютера.

Гарячі клавіші для роботи із вкладками

Перемикання між вкладками
Перемкнутися на одну вкладку ліворуч

Ctrl + PgUp

Ctrl + Tab

Перемкнутися на одну вкладку праворуч

Ctrl + PgDown

Ctrl + Shift + Tab

Вибрати вкладку за її порядковим номером (від 1 до 8) Ctrl + 1-8
Вибрати останню вкладку Ctrl + 9
Відкриті вкладки
Створити нову вкладку Ctrl + T
Відкрити посилання в новій вкладці Ctrl + натиснути на посилання
Відкрити останню закриту вкладку Ctrl + Shift + T
Закриті вкладки
Закрити активну вкладку Ctrl + W
Завислі вкладки та вікна
Відкрити диспетчер завдань Shift + Esc