Режим Турбо

Що таке режим Турбо?

Внимание. Режим Турбо не передбачає обходу блокувань. Його функція — виключно стиснення трафіку і прискорення доступу до сайтів. Лише іноді внаслідок стиснення HTTP-трафіку міг з'являтися доступ до заблокованих ресурсів.

Турбо — це режим економії трафіку, який умикається у разі повільного з’єднання з інтернетом у браузері. Завдяки режиму Турбо ви можете швидко завантажувати сторінки через USB-модеми або в місцях із публічним Wi-Fi та економити гроші, що особливо актуально в роумінгу або коли ліміт вашого тарифу майже вичерпано.

У режимі Турбо вміст сторінки, зокрема відео, надсилається на сервери Яндекса, де стискається й потім передається в браузер на комп’ютері користувача.

Ограничение. У режимі Турбо на сервери Яндекса потрапляють тільки дані вебсторінок, які ви відкриваєте в браузері. Особисті дані, що вводяться під час електронних платежів і у формах авторизації, не потрапляють на сервери Яндекса, оскільки режим Турбо не застосовується до сторінок, захищених протоколом HTTPS.
Під час увімкнення режиму Турбо в правій частині Розумного рядка з’являється значок Турбо .

Автоматичне ввімкнення та вимкнення режиму Турбо

Для ввімкнення та вимкнення Турбо введено два пороги:

  • Режим Турбо вмикається, коли швидкість з’єднання падає нижче 128 Кбіт/с, і є ввімкненим до моменту, коли швидкість, що зростає, перевищить 512 Кбіт/с.
  • У разі, якщо швидкість з’єднання перевищує 512 Кбіт/с, режим Турбо автоматично вимикається (і значок у Розумному рядку зникає). Режим Турбо буде вимкненим, доки швидкість не впаде нижче 128 Кбіт/с.

    Ограничение. Пороги швидкості, за яких вмикається і вимикається Турбо, налаштувати не можна.

Стиснення відео

За ввімкненого режиму Турбо бета-версія Яндекс.Браузера за замовчуванням стискає відео, що заощаджує до 70% трафіку, але знижує якість зображення. Для перегляду без втрати якості вимкніть стиснення відео:

  1. Натисніть  → Налаштування.
  2. Відкрийте Інструменти.
  3. У блоці Турбо вимкніть опцію Стискати відео.

Як вимкнути або ввімкнути режим Турбо вручну?

Якщо вас не влаштовує автоматичне (у разі зміни швидкості з’єднання) увімкнення або вимкнення режиму Турбо, ви можете ввімкнути або вимкнути його примусово. Після цього режим буде ввімкнено або вимкнено до перезавантаження браузера. Щоб режим Турбо було ввімкнено або вимкнено й після перезавантаження браузера, внесіть зміни в налаштування.

  1. Увімкніть опцію Турбо.

Налаштування режиму

У налаштуваннях ви можете примусово ввімкнути або вимкнути режим Турбо (скасувавши тим самим його автоматичний запуск). Також ви можете вимкнути стиснення відео й сповіщення про змінювання швидкості. Усі задані параметри зберігаються й після перезавантаження браузера.

  1. Натисніть  → Налаштування.
  2. Відкрийте Інструменти.
  3. У блоці Турбо задайте параметри режиму.
Опція Опис
Автоматично вмикати в разі повільного з’єднання Так бета-версия Яндекс.Браузера працює за замовчуванням. Режим Турбо автоматично вмикається в разі повільного з’єднання та вимикається, коли його швидкість зростає.
Завжди увімкнений Режим Турбо увімкнено постійно, у правій частині заголовка сторінки відображається значок . У разі високої швидкості з’єднання з інтернетом режим Турбо може вповільнити завантаження сторінок.
Вимкнений Режим Турбо вимкнено.
Повідомляти про зміну швидкості з’єднання Ви отримуватимете повідомлення бета-версії Яндекс.Браузера про зміни швидкості з’єднання та про стан режиму Турбо.
Стискати відео За замовчуванням стиснення відео в режимі Турбо ввімкнено. Ви можете вимкнути стиснення відео, щоб поліпшити його якість.