Protect: синхронізація паролів

Ви можете синхронізувати паролі, які зберегли у Яндекс.Браузері на своїх комп’ютерах, смартфонах і планшетах. Під час синхронізації копія сховища паролів надсилається в зашифрованому вигляді на сервери Яндекса, а потім передається на інші синхронізовані пристрої. Одночасно паролі з інших пристроїв додаються до сховища на поточному комп’ютері.

  1. Переваги синхронізації паролів
  2. Вимкнути синхронізацію паролів
  3. Конфлікт синхронізації паролів
  4. «Ви змінили пароль, але ваші особисті дані поки що зашифровані старим»
  5. Зберегти паролі під час повторної інсталяції

Переваги синхронізації паролів

  • збережені паролі будуть автоматично підставлятися у форми входу на всіх ваших пристроях;
  • якщо комп’ютер зламається, ви зможете відновити паролі із сервера.
Порада. Щоб ніхто, зокрема і Яндекс, не зміг розшифрувати ваші паролі, створіть майстер-пароль.

Вимкнути синхронізацію паролів

За замовчуванням синхронізація паролів вмикається автоматично в разі ввімкнення синхронізації.

Синхронізацію паролів буде вимкнено, якщо повністю вимкнути синхронізацію. Щоб вимкнути лише синхронізацію паролів і карток:

  1. Натисніть  → Налаштувати синхронізацію.
  2. Відключіть опцію Паролі та картки.

Конфлікт синхронізації паролів

Якщо ви змінюєте майстер-пароль на одному із синхронізованих пристроїв, після синхронізації він зміниться й на інших пристроях. Якщо ви поміняєте майстер-пароль на несинхронізованому пристрої або створите різні майстер-паролі на пристроях до їх синхронізації, виникне конфлікт. Наприклад, ви ввели один майстер-пароль на смартфоні, інший на комп’ютері, а потім увімкнули синхронізацію. У такому разі браузер не може зрозуміти, який із майстер-паролів потрібно використовувати для шифрування об’єднаного сховища.

Якщо виник конфлікт синхронізації, під час першого введення майстер-пароля значок налаштувань набуває вигляду . Щоб розв’язати конфлікт:

  1. Натисніть  → Паролі та картки.
  2. Подальші дії залежать від того, чи пам’ятаєте майстер-пароль для іншого пристрою.
    Ви пам’ятаєте майстер-пароль для іншого пристрою
    1. Натисніть Об’єднати зі сховищем на цьому комп’ютері.
    2. Введіть майстер-пароль для іншого пристрою.

    Браузер перешифрує паролі на іншому пристрої, використовуючи майстер-пароль для поточного комп’ютера. Майстер-пароль для іншого пристрою стане недійсним. Зашифровані по-новому паролі будуть додані в об’єднане сховище.

    Ви не пам’ятаєте майстер-пароль для іншого пристрою

    Паролі для цього пристрою доведеться видалити. Для цього натисніть Видалити. Паролі, зашифровані забутим майстер-паролем, буде видалено. Для шифрування інших паролів буде використовуватися майстер-пароль із поточного комп’ютера. Забутий майстер-пароль стане недійсним.

    Також ви можете не вирішувати конфлікт. У цьому разі синхронізація паролів не виконуватиметься (історія, закладки та інші дані будуть синхронізуватися як і раніше).

    Примітка. Якщо ви створили на іншому пристрої запасний ключ шифрування, спробуйте скинути на ньому майстер-пароль. Як новий майстер-пароль введіть майстер-пароль для поточного комп’ютера.

«Ви змінили пароль, але ваші особисті дані поки що зашифровані старим»

На сервері Яндекса паролі зберігаються в зашифрованому вигляді. Для шифрування як ключ використовується пароль від вашого акаунта на Яндексі. Якщо ви змінюєте цей пароль, браузер повинен розшифрувати паролі на сервері, а потім перешифрувати їх із новим ключем. Якщо в цьому процесі станеться збій, ви побачите повідомлення про помилку. Щоб виправити її:

  • Якщо ви пам’ятаєте старий пароль від акаунта:
    1. Натисніть  → Налаштувати синхронізацію.
    2. Введіть старий пароль у форму синхронізації.
  • Якщо ви не пам’ятаєте старий пароль від акаунта або він не змінювався, зашифровані паролі буде втрачено. Але ви можете відновити інші дані синхронізації:
    1. Переконайтеся, що у браузері є всі закладки, розширення та налаштування, які потрібно зберегти.
    2. Натисніть  → Налаштувати синхронізацію.
    3. Натисніть Видалити синхронізовані дані.
    4. У вікні Видалити дані? підтвердьте видалення всіх даних облікового запису із сервера синхронізації – для цього натисніть Так, видалити.
    5. Увімкніть синхронізацію. Дані буде передано з браузера на сервер.

Зберегти паролі під час повторної інсталяції

Паролі зберігаються в зашифрованому вигляді. Ми не знаємо ключа шифрування й не зможемо відновити паролі, якщо ви повторно інсталювали браузер і видалили дані профілю.

Щоб паролі не загубилися під час повторної інсталяції:

  1. Увімкніть синхронізацію. Паролі буде переслано на сервер.
  2. Інсталюйте браузер наново.
  3. Увімкніть синхронізацію в інстальованому наново браузері. За деякий час паролі повернуться на комп’ютер.
Примітка. Під час передачі на сервер паролі захищає додаткове шифрування. На сервері дані (і самі паролі, і ключі шифрування до них) також шифруються.
А якщо браузер уже інстальовано повторно й дані профілю видалено?

Можна перенести на комп’ютер паролі, що їх ви зберегли в Яндекс.Браузері на іншому пристрої (комп’ютері, смартфоні або планшеті).

Порада. Якщо ви хочете перенести паролі з іншого комп’ютера, збережіть на ньому копію профілю в зручне місце (на випадок, якщо вам знадобляться дані актуального профілю).
  1. Вимкніть синхронізацію в інстальованому наново браузері.
  2. Завантажте пристрій.
  3. Відключіть пристрій від інтернету.
  4. Вимкніть синхронізацію в браузері на пристрої.
  5. Знову ввімкніть інтернет на пристрої.
  6. Увімкніть синхронізацію в браузері на пристрої. Паролі буде переслано на сервер.
  7. Увімкніть синхронізацію в інстальованому наново браузері. За деякий час паролі буде завантажено із сервера.

Паролі, які ви не зберегли на своїх пристроях, на жаль, відновити неможливо.