Запитання про безпеку та захист особистих даних

Чим захищено Яндекс.Браузер?

Яндекс.Браузер використовує власну комплексну систему безпеки Protect, яка передбачає перевірку на віруси завантажуваних файлів, блокування заражених і шахрайських сайтів, шокуючої реклами, а також захист з’єднань Wi-Fi, паролів користувача, платіжних карток і налаштувань браузера.

Який механізм захисту від вірусів у Яндекс.Браузері?

Яндекс.Браузер перевіряє на наявність вірусів усі виконувані та архівні файли, а також блокує сторінки, які можуть поширювати шкідливе ПЗ.

Докладніша інформація міститься у розділах Protect: перевірка завантажених файлів і Protect: блокування небезпечних сторінок.

Як вимкнути підтримку JavaScript?

Примітка. За замовчуванням підтримку JavaScript увімкнено.

Щоб заборонити використовувати JavaScript:

  1. Відкрийте сторінку сайту.
  2. Натисніть значок  або у правій частині Розумного рядка.
  3. Натисніть на кнопку Докладніше.
  4. У блоці Дозволи у полі JavaScript виберіть зі списку Завжди блокувати на цьому сайті.

Помилка «Ваш годинник поспішає». Що робити?

Сертифікати сайтів, які гарантують безпечне з'єднання, мають обмежений термін дії. Якщо сертифікат прострочено, то передавати дані сайту небезпечно, — такі сайти браузер блокує. Якщо на вашому комп'ютері неправильно встановлено час, браузер не зможе визначити, актуальний сертифікат у сайту чи ні. У цьому разі ви побачите попередження:

Щоб продовжити роботу з сайтом, натисніть на кнопку Оновити дату і час. У системних налаштуваннях, що відкрилися, встановіть правильні дату і час, а потім оновіть сторінку в браузері.

Як видалити дані про роботу в браузері?

Порада. Щоб зберегти особисті дані в таємниці, відкривайте сумнівні сайти у Режимі Інкогніто. Видаляти дані в браузері після відвідування сайту неефективно, оскільки вони можуть потрапити до зловмисників під час візиту. До того ж, видаливши дані про роботу в браузері, ви ризикуєте втратити потрібну вам інформацію, наприклад, паролі.

Щоб видалити ваші дані про роботу в браузері:

  1. Натисніть комбінацію клавіш Ctrl + Shift + Del (у Windows) або Shift + + Backspace (у Mac OS).
  2. У списку Видалити записи, виберіть період, за який необхідно видалити дані.
  3. Виберіть типи даних, які ви хочете видалити.
  4. Натисніть кнопку Очистити історію.

Дані про роботу в браузері буде видалено. Якщо увімкнено синхронізацію, дані, видалені з комп’ютера, буде видалено з усіх пристроїв під час наступної синхронізації.

У вікні Очистити історію доступні для видалення такі дані:

Тип даних Коментар
Історія переглядів Адреси веб-сторінок, які ви відвідували, а також усі IP-адреси, привнесені такими сторінками.
Історія завантажень Список завантажених у браузері файлів. Самі файли залишаються на комп’ютері.
Файли, збережені в кеші Елементи веб-сторінок, які браузер зберіг у кеші, щоб швидше завантажити їх під час наступного відвідування.
Файли cookie та інші дані сайтів і модулів
Збережені паролі Паролі, які ви зберегли в Яндекс.Браузері для автоматичної аутентифікації на сайтах.
Дані автозаповнення форм Дані автозаповнення, які ви вводили у веб-формах.
Дані програм Дані програм, доданих вами в Яндекс.Браузер.
Медіаліцензії Ліцензії на відтворення контенту, наприклад, придбаних фільмів і музики. Перш ніж продати або подарувати свій комп'ютер, анулюйте ці ліцензії.

Такі дані недоступні для видалення:

Тип даних Коментар
Розширення Розширення можуть зберігати дані на вашому комп'ютері або в акаунті Яндекса. Щоб стерти цю інформацію, видаліть саме розширення.
Дозволи для сайтів Правила опрацювання елементів сайтів (спливаючі вікна, доступ до мікрофона тощо) і винятки для конкретних сайтів видаляються в налаштуваннях.