Режим Турбо

Що таке режим Турбо?

Турбо – це режим економії трафіку, який вмикається в разі повільного з’єднання з інтернетом у браузері. Завдяки режиму Турбо ви можете швидко завантажувати сторінки через USB-модеми або в місцях із публічним Wi-Fi та економити гроші, що особливо актуально в роумінгу або коли ліміт вашого тарифу майже вичерпано.

У режимі Турбо вміст сторінки, зокрема відео, надсилається на сервери Яндекса, де стискається й потім передається в браузер на комп’ютері користувача.

Обмеження. У режимі Турбо на сервери Яндекса потрапляють лише дані веб-сторінок, які ви відкриваєте в браузері. Особисті дані, що вводяться під час електронних платежів і у формах авторизації, не потрапляють на сервери Яндекса, оскільки режим Турбо не застосовується до сторінок, захищених протоколом HTTPS.
Під час увімкнення режиму Турбо в правій частині Розумного рядка з’являється значок Турбо .

Автоматичне ввімкнення та вимкнення режиму Турбо

Для ввімкнення та вимкнення Турбо введено два пороги:

  • Режим Турбо вмикається, коли швидкість з’єднання падає нижче 128 Кбіт/с, і залишається ввімкненим до моменту, коли швидкість, що зростає, перевищить 512 Кбіт/с.
  • У разі швидкості з’єднання вище 512 Кбіт/с режим Турбо автоматично вимикається (і значок у Розумному рядку зникає). Вимкненим режим Турбо залишиться, поки швидкість не впаде нижче 128 Кбіт/с.

    Обмеження. Пороги швидкості, за яких вмикається і вимикається Турбо, налаштувати не можна.

Стиснення відео

За ввімкненого режиму Турбо Яндекс.Браузер за замовчуванням стискає відео, що дає змогу заощадити до 70 % трафіку, але знижує якість зображення. Для перегляду без втрати якості вимкніть стиснення відео:

  1. Натисніть  → Налаштування.
  2. Відкрийте Інструменти.
  3. У блоці Турбо вимкніть опцію Стискати відео.

Як вимкнути або ввімкнути режим Турбо вручну?

Якщо вас не влаштовує автоматичне (у разі зміни швидкості з’єднання) увімкнення або вимкнення режиму Турбо, ви можете ввімкнути або вимкнути його примусово. Після цього режим буде ввімкнено або вимкнено до перезавантаження браузера. Щоб режим Турбо було ввімкнено або вимкнено й після перезавантаження браузера, внесіть зміни в налаштування.

  1. Вимкніть опцію Турбо.

Налаштування режиму

У настройках ви можете примусово ввімкнути або вимкнути режим Турбо (скасувавши тим самим його автоматичний запуск). Також ви можете вимкнути стиснення відео й сповіщення про змінення швидкості. Усі задані установки зберігаються й після перезавантаження браузера.

  1. Натисніть  → Налаштування.
  2. Відкрийте Інструменти.
  3. У блоці Турбо задайте параметри режиму.
Опція Опис
Автоматично вмикати в разі повільного з'єднання Так Яндекс.Браузер працює за замовчуванням. Режим Турбо автоматично вмикається в разі повільного з’єднання та вимикається, коли його швидкість зростає.
Завжди увімкнений Режим Турбо увімкнено постійно, у правій частині заголовка сторінки відображається значок . У разі високої швидкості з'єднання з інтернетом режим Турбо може вповільнити завантаження сторінок.
Вимкнений Режим Турбо вимкнено.
Повідомляти про зміну швидкості з'єднання Ви будете отримувати повідомлення Яндекс.Браузера про змінення швидкості з’єднання та про стан режиму Турбо.
Стискати відео За замовчуванням стиснення відео в режимі Турбо ввімкнено. Ви можете вимкнути стиснення відео, щоб поліпшити його якість.