Protect: попередження про платні підписки

Підписатися на платну послугу для свого телефона дуже просто: достатньо натиснути кнопку на сторінці сайту. У межах комплексної системи захисту Protect Яндекс.Браузер попереджає вас про платні підписки, щоб ви погоджувалися на них лише тоді, коли вам це дійсно потрібно.

  1. Що таке платні підписки
  2. Попередження про платні підписки
  3. Вимкнення захисту

Що таке платні підписки

Платні підписки — один зі способів оплати інтернет-послуг. За допомогою платної підписки ви можете, наприклад, підключити послугу автовідповідача на мобільному телефоні або підписатися на прогноз погоди, що надсилається щотижня в SMS. Щоб оформити підписку, достатньо перейти на сторінку оператора і підтвердити згоду натисненням на кнопку. Деякі контент-провайдери зловживають простотою підписок і непомітно підключають непотрібні користувачам платні послуги.

Хоча сторінки платної підписки розміщуються на сайтах мобільних операторів, їх зміст визначається сторонніми контент-провайдерами. Деякі із провайдерів роблять все, щоб інформацію про підключення платної послуги було важко помітити: наприклад, на кнопці підписки може бути написано Play або Увійти, а повідомлення про те, що послуга платна, може бути надруковано дрібним шрифтом або заховано за межами екрана. У результаті вам достатньо один раз натиснути на кнопку на спеціальному сайті, і з вашого мобільного рахунку почнуть щодня списуватися гроші.

Особливо легко попастися, якщо ви зайдете на сторінку підключення підписки з комп'ютера, а не з мобільного пристрою, тому що дрібний шрифт на великому моніторі помітити складніше.

За даними Яндекса, близько 20 % відвідувачів приходять на сторінки платної підписки з комп'ютера. Одна із причин — широке поширення 3G-модемів, які часто використовуються у зв'язці з роутерами Wi-Fi. Окрім того, сторінки з платною підпискою можуть відкривати шкідливі розширення.

Попередження про платні підписки

Якщо ви потрапите на сторінку мобільного оператора з платною підпискою, Яндекс.Браузер попередить вас про це — з'явиться повідомлення у вікні браузера і значок у правій частині Розумного рядка. Натискайте на кнопку Перейти до оплати лише у тому випадку, якщо ви плануєте оплачувати підписку.

Вимкнення захисту

Увага. Якщо ви хочете вимкнути попередження про платні підписки, вам доведеться повністю вимкнути захист від шкідливих сайтів і програм у браузері. Ми наполегливо рекомендуємо цього не робити.

Щоб вимкнути попередження про платні підписки:

  1. Натисніть   → Налаштування.
  2. У верхній частині сторінки перейдіть на вкладку Безпека.
  3. У розділі Захист від шкідливих сайтів і файлів вимкніть опцію Перевіряти безпеку відвідуваних сайтів і завантажуваних файлів.

Щоб поновити попередження про платні підписки, використовуйте той самий алгоритм.