Спільні папки

Ви можете відкрити доступ до папок на Диску для знайомих або колег. Отримавши доступ, люди, яких ви запросили, побачать копію спільної папки на своєму Диску.

Зміни, які ви зробите у спільній папці (наприклад перейменуєте або додасте файл), будуть доступні всім учасникам.

Повний доступ до папки дозволить учасникам змінювати ваші файли і завантажувати нові. Таким чином ви зможете працювати над одними і тими ж даними разом.

Надання доступу до папки

Щоб відкрити доступ до папки:

  • на сторінці сервісу — виберіть папку та натисніть кнопку Зробити папку спільною;

  • на комп'ютері з установленою програмою "Яндекс.Диск" — натисніть правою кнопкою миші на потрібну папку та виберіть пункт меню Яндекс.Диск: Налаштувати спільний доступ.
  1. Розсилка запрошень
  2. Папки, до яких не можна відкрити доступ
  3. Права доступу
  4. Прийняття запрошення

Розсилка запрошень

Обмеження: Щоб отримати доступ до вашої папки, запрошений повинен буде мати акаунт на Яндексі. Якщо у нього немає акаунту, ми запропонуємо йому зареєструватися.

У вікні налаштування доступу до папки ви можете вибрати знайомих, вводячи їх електронні адреси.

Потім виберіть права доступу і натисніть кнопку Надіслати.

Щоб знайти потрібну людину серед поштових адресатів і друзів на Facebook, натисніть кнопку Вибрати зі списку контактів. У вікні, що відкрилося, перераховано ваші поштові адресати. Завантажте список ваших контактів на Facebook, натиснувши на його логотип.

Папки, до яких не можна відкрити доступ

  • Папка, якою ви не володієте.
  • Папка, яка містить спільну папку.
  • Папка, яка міститься всередині спільної папки (доступ до якої вже відкритий).

Права доступу

Відкриваючи доступ до папки, ви можете надати учаснику такі права:

  • Лише перегляд — дозвіл переглядати і завантажувати файли із спільної папки.

    Якщо ваш доступ до спільної папки обмежений переглядом, ви не зможете змінювати або додавати файли ні на сторінці сервісу, ні з допомогою програм. (Програма "Яндекс.Диск" не синхронізує зміни, які ви зробили у спільній папці на своєму комп'ютері.)

  • Повний доступ — дозвіл завантажувати нові файли, змінювати наявні файли (перейменовувати, редагувати та публікувати) і видаляти їх.

Доступ до окремих файлів і папок всередині спільної папки не налаштовується. Учасники папки втрачають доступ до файлу в спільній папці, тільки якщо її власник або учасник із повним доступом видалить файл або перемістить його у закриту папку.

Прийняття запрошення

Після того як запрошення буде прийнято, на Диску запрошеного буде створена копія вашої папки. Якщо вільного місця для копії буде недостатньо, прийняти запрошення не вийде.

Примітка: Якщо з часом спільна папка розростеться і займе все вільне місце на вашому Диску, ви не зможете завантажувати нові файли на свій Диск. При цьому доступ до спільної папки у вас залишиться.

Список папок, до яких ви відкрили або отримали доступ, можна побачити на сторінці Спільні папки. Кожна спільна папка позначається значком .

Чому чужі папки займають місце у мене на Диску?

Коли ви приймаєте запрошення на доступ до папки, сервіс повністю копіює цю папку на ваш Диск (незалежно від прав доступу). Таким чином, якщо обсяг вашого Диска 10 ГБ, ви не зможете прийняти запрошення в папку більшого розміру.

Спільна папка перестане займати місце на Диску лише після того, як ви відмовитеся від доступу до неї — видалите всю папку повністю.

Навіщо це потрібно?

Спільні папки займають місце на Диску кожного учасника, щоб один користувач не міг нескінченно збільшувати доступне йому місце. В іншому випадку можна було б просто реєструвати нові акаунти і відкривати самому собі доступ до папок цих акаунтів.

Операції над спільними папками

  • Всі учасники можуть перейменовувати і переміщувати спільну папку на своєму Диску. На видані або отримані права доступу це ніяк не впливає.
  • Кожен учасник може відмовитися від доступу до спільної папки, видаливши її копію зі свого Диска.
  • Якщо власник спільної папки її видалить, всі учасники втратять права доступу до папки.

Зміна доступу до папки

Виберіть папку і в панелі праворуч натисніть кнопку Налаштувати доступ.

У вікні, що відкрилося, ви можете змінити індивідуальні права доступу або відмовити в доступі учасникам (копію вашої папки буде видалено з їхніх Дисків).

Примітка: Нові права доступу будуть автоматично застосовані до учасника спільної папки відразу ж після їх зміни.