Налаштувати спільний доступ до папки

Ви можете відкрити доступ до папок на Диску для знайомих або колег. Отримавши доступ, люди, яких ви запросили, побачать копію спільної папки на своєму Диску.

Зміни, які ви зробите в спільній папці (наприклад перейменуєте або додасте файл), будуть доступні всім учасникам. Інформація про зміни також з'явиться в них в Історії.

Повний доступ до папки дозволить учасникам змінювати ваші файли й завантажувати нові. Так ви зможете працювати над одними й тими ж даними разом.

Примітка. Можна створити 50 спільних папок і прийняти запрошення до 50 папок інших користувачів.
  1. Доступ до папки
    1. Права доступу
  2. Чи займають чужі папки місце на моєму диску?
  3. Як швидко перейти до спільної папки?
  4. Дії зі спільними папками
  5. Коментарі до спільних папок
  6. Закінчилося місце на Диску

Доступ до папки

  1. Виберіть потрібну папку й натисніть  → Налаштувати доступ на верхній панелі або в контекстному меню.

    Щоб відкрити доступ до папки на комп'ютері з встановленою програмою «Яндекс.Диск», натисніть правою кнопкою мишки на потрібну папку та виберіть пункт меню Яндекс.Диск: Налаштувати загальний доступ.
    Обмеження. Не можна відкрити доступ до папки, якщо вона
    • вам не належить;
    • містить спільну папку;
    • міститься всередині спільної папки.
  2. Виберіть знайомих із списку або введіть адресу вручну.Виберіть колег або команди зі списку або введіть адресу вручну.

    Щоб отримати доступ до папки, потрібен обліковий запис на Яндексі. Якщо в людини, яку ви запросили, немає акаунта, ми запропонуємо їй зареєструватися.

  3. Потім виберіть права доступу й натисніть на кнопку Запросити.
    Примітка. Якщо під час надсилання запрошення ви бачите повідомлення про помилку, перевірте, чи немає помилок, зокрема друкарських, в адресі запрошеного.


Права доступу

Відкриваючи доступ до папки, ви можете надати учаснику такі права:

  • Лише перегляд — дозвіл переглядати й завантажувати файли зі спільної папки.

    У цьому випадку учасник не зможе змінювати або додавати файли ні на сторінці сервісу, ні за допомогою програм. (Програма «Яндекс.Диск» не синхронізує зміни, які учасник з обмеженим доступом зробив у спільній папці на своєму комп'ютері.)

  • Повний доступ — дозвіл завантажувати нові файли, змінювати наявні файли (перейменовувати, редагувати та публікувати) і видаляти їх.

Коментувати файли в загальній папці можуть усі учасники незалежно від прав доступу.

Доступ до окремих файлів і папок всередині спільної папки не налаштовується. Учасники папки втрачають доступ до файлу в спільній папці, тільки якщо її власник або учасник із повним доступом видалить файл або перемістить його в закриту папку.

Щоб подивитися, хто має доступ до папки, виберіть папку й на верхній панелі натисніть .

У цьому ж вікні ви можете:
  • змінити права доступу;
  • відмовити в доступі учасникам (копію вашої папки буде видалено з їхніх Дисків).
Нові права доступу будуть автоматично застосовані до учасника спільної папки відразу ж після їх зміни.

Чи займають чужі папки місце на моєму диску?

Ні, загальна папка займає місце на Диску її власника. Коли ви приймете запрошення, сервіс повністю копіює папку на ваш Диск, але зайняте папкою місце не буде враховуватися. Тому ви зможете прийняти запрошення на доступ до папки будь-якого розміру, незалежно від обсягу вашого Диска.

Якщо місця на вашому Диску забракне, ви не зможете завантажувати файли до спільної папки, навіть якщо ви не власник цієї папки. Щоб завантаження до спільної папки було доступне, на вашому Диску має бути трохи вільного місця, незважаючи на те що файли місця не займуть.

Як швидко перейти до спільної папки?

Список папок, до яких ви відкрили або отримали доступ, можна побачити на сторінці Спільні папки. Кожна загальна папка позначена значком .

Дії зі спільними папками

  • Усі учасники можуть перейменовувати й переміщувати спільну папку на своєму Диску. На видані або отримані права доступу це ніяк не впливає.
  • Кожен учасник може відмовитися від доступу до спільної папки, видаливши її копію зі свого Диска.
  • Власник папки може видалити її. Для цього потрібно вимкнути спільний доступ до папки, після чого видалити її та очистити Кошик. У такому разі всі учасники втратять права доступу до папки.
  • Учасник із повним доступом може переглядати, завантажувати, змінювати, публікувати й видаляти файли з папки.
  • Учасник із доступом Тільки перегляд може переглядати та завантажувати файли з папки.
    Примітка. Якщо ви хочете, але не можете змінити або видалити файл зі спільної папки, попросіть у її власника повний доступ до папки.

Коментарі до спільних папок

Учасники спільної папки можуть залишати коментарі до папок і файлів усередині неї, відповідати на коментарі й ставити позначки Подобається та Не подобається. Коментувати можуть усі учасники незалежно від прав доступу.



Щоб залишити коментар:
  1. Виділіть спільну папку або файл у спільній папці.
  2. На верхній панелі натисніть значок і виберіть рядок Написати коментар.

Змінити свій коментар після публікації не вдасться, але можна видалити його й написати новий.

Власник спільної папки може видаляти коментарі всіх учасників і вимикати коментарі до файлу або папки. Вимкнути коментарі відразу до всіх файлів у спільній папці не можна.

Коли учасник спільної папки залишить коментар:
  • Ви побачите спливне сповіщення в правому верхньому куті екрана.
  • Інформація про коментарі з’явиться в списку всіх сповіщень.
  • Якщо у вас встановлена програма Яндекс.Диск, ви побачите повідомлення в правому нижньому куті екрану.

Щоб переглянути всі повідомлення, ліворуч від портрета облікового запису натисніть значок .

Якщо ви не хочете отримувати спливні сповіщення про позначки та коментарі:
  1. Ліворуч від портрета облікового запису натисніть значок .
  2. У лівому верхньому куті вікна натисніть значок і вимкніть відповідні опції.

Щоб побачити історію всіх коментарів і оцінок Подобається і Не подобається, на сторінці Історія натисніть кнопку Всі події та виберіть відповідний рядок.

Закінчилося місце на Диску

Якщо місце на вашому Диску закінчиться, ви не зможете завантажувати нові файли, ділитися файлами та створювати спільні папки. Також файли, з якими ви поділилися раніше, не можна буде за публічним посиланням завантажити на комп'ютер, але можна буде зберегти на Диск. Інші ваші дії з файлами не блокуються — ви можете переглядати файли, завантажувати на комп'ютер, редагувати, переміщати та видаляти.

Щоб усі можливості знову стали доступними, збільште обсяг вашого Диска.