Браузер
Рекомендації у браузері

Protect: попередження про платні підписки

Сьогодні, щоб підписатися на платну послугу зі свого телефона, достатньо натиснути на кнопку на сторінці сайту. Яндекс.Браузер попереджає вас про мобільні підписки, щоб ви погоджувалися на них лише тоді, коли вам це дійсно потрібно.

Що таке мобільні підписки

Мобільні підписки було винайдено як зручний спосіб оплати даних або послуг в інтернеті. Користувач просто натискає на кнопку на сторінці (наприклад, на кнопку Play, щоб програти відео), і з його мобільного рахунку починає щодня списуватися певна сума (найчастіше кілька гривень).

Хоча такі сторінки розміщено на сайтах мобільних операторів, їх зміст визначається сторонніми контент-провайдерами, які часто роблять усе, щоб інформацію про платну послугу було важко помітити. Особливо це справедливо, якщо на сторінку з мобільною підпискою заходять із комп'ютера, а не з мобільного пристрою, тому що дрібний шрифт на великому моніторі знайти складніше.

За даними Яндекса, близько 20 % відвідувачів приходять на сторінки із мобільною підпискою з комп'ютера. Одна із причин — широке поширення 3G-модемів, які часто використовуються у зв'язці з Wi-Fi-роутерами. Крім того, шкідливі доповнення можуть відкривати сторінки з мобільною підпискою.

Попередження про мобільні підписки

Якщо ви потрапите на сторінку мобільного оператора з мобільною підпискою, Яндекс.Браузер попередить вас про це. Натискайте на кнопку Перейти до оплати, лише якщо ви плануєте оплачувати підписку:

Вимкнення захисту

Увага! Щоб вимкнути попередження про мобільні підписки, слід вимкнути захист від шкідливих програм і сайтів у браузері. Ми радимо цього не робити.

Щоб вимкнути попередження про мобільні підписки:

  1. Натисніть на значок
    [no-highlight[

    У правому верхньому куті браузера

    ]no-highlight]
      Налаштування.
  2. У нижній частині сторінки Налаштування натисніть на кнопку Показати додаткові налаштування.

  3. У блоці Захист особистих даних вимкніть опцію Увімкнути захист від шкідливих сайтів і програм.
  4. Натисніть на кнопку Готово і перезапустіть браузер, щоб зміни почали діяти.
блокування SMS-шахрайства
попередження про SMS-шахрайство
чим небезпечне SMS-шахрайство