Вебмайстер
Яндекс для вебмайстрів
Як Яндекс індексує сайти
Сайт на сторінці результатів пошуку
Сервіс «Яндекс.Вебмайстер»
Налаштування індексування
Вміст сайту
Сайт у результатах пошуку
Безпека сайтів
Сервіси Яндекса на вашому сайті

hReview для відгуків про організації

Загальні вимоги до відгуків

Щоб відгуки з вашого сайту могли бути оброблені Яндексом, кожен відгук повинен розташовуватися на окремій сторінці. Уся інформація та зміст відгуку повинні повністю міститися в елементі кореневого класу hreview.

Усі елементи відгуку розташовуються всередині елементу кореневого класу. Усі текстові дані відгуку, розмічені згідно з мікроформатом, мають повністю відображатися на сторінці для відвідувачів сайту. Виключення — технічні дані, записані з використанням тегу abbr або класу value-title. Докладніше про те, як Яндекс обробляє мікроформати, читайте в правилах оброблення розмітки.

Яндекс обробляє як стандартні елементи мікроформату, так і власні розширення. Властивості, підтримувані Яндексом, але яких немає в стандартній специфікації, виділено зеленим кольором.

Підтримувані поля

Схема розмітки передбачає, що HTML-елементи містять атрибути class і розташовані відповідно до ієрархії, показаної нижче.

Кореневий елемент відгуку слід позначати класом hreview. Складові відгуку розмічаються класами, що перераховані нижче:

  • summary — коротка анотація до відгуку (порада покупцеві, загальне враження тощо).

  • description — текст відгуку.

  • pro — текст про переваги об'єкта відгуку; якщо переваги перераховані у вигляді списку, то рекомендуємо помітити кожен елемент списку класом pro; допускається розташування всередині description.

  • contra — текст про недоліки об'єкта відгуку; якщо недоліки перераховані у вигляді списку, то рекомендуємо помітити кожен елемент списку класом contra; допускається розташування всередині description.

Примітка. 

Відгук повинен включати хоч би один з елементів description, pro та contra.

  • dtreviewed — дата написання відгуку у форматі ISO 8601 (наприклад, 2005-08-09 або 2005-08-09T18:31). Обов'язкове поле.

  • rating — рейтинг відгуку у форматі числа з фіксованою точкою (наприклад, 4.0, 4.5 або 4).

    Усередині блоку rating можуть бути зазначені верхня та нижня межі шкали рейтингу:

    • worst — мінімальний рейтинг відгуку.

    • best — максимальний рейтинг відгуку.

    Якщо поля worst або best не зазначені, то вважається, що мінімальний рейтинг дорівнює 1.0, а максимальний — 5.0.

    Сайт може брати участь у партнерській програмі відгуків про організації лише тоді, коли в більшості відгуків на сайті проставлений рейтинг.

  • tag — рейтинг організації в певному аспекті. Формат значення, аналогічно rating, — число з фіксованою точкою (наприклад, 4.0, 4.5 або 4).

    Властивість tag включає такі поля:

    • name — оцінювана характеристика.

      Оброблювані характеристики:

      • «cuisine» — кухня;

      • «service» — рівень обслуговування;

      • «interior» — інтер'єр;

      • «value-for-money» — співвідношення ціна/якість;

      • «hall» — зала;

      • «movie-choice» — вибір фільмів;

      • «accommodation» — якість кімнат, що надаються;

      • «location» — місце розташування;

      • «drinks» — напої;

      • «equipment» — оснащеність;

      • «pool-size» — розмір басейну;

      • «water-quality» — якість води;

      • «workmanship» — якість роботи;

      • «price-level» — рівень цін;

      • «music» — музика.

    • worst — мінімальний рейтинг відгуку.

    • best — максимальний рейтинг відгуку.

    Якщо значення полів worst або best не зазначені, то мінімальний рейтинг за замовчуванням дорівнює 1.0, а максимальний — 5.0.

  • permalink — URL, за яким доступний повний текст відгуку. permalink обов'язково має бути зазначений.

    URL кожного відгуку має бути унікальний. Вкрай небажано, щоб значення поля permalink змінювалося з часом.

  • reviewer — блок, що вказує на автора відгуку. Обов'язкове поле.

    Усередині блоку reviewer повинен міститися блок hcard з інформацією про автора.

    У блоці обов'язково має бути зазначене ім'я автора, в полі fn. Для відгуку про організацію також необхідно зазначити адресу сторінки з усіма відгуками автора. Якщо в полі url зазначене посилання на особисту сторінку автора, помістіть адресу сторінки з відгуками в полі permalink блоку vcard, в якому описаний автор.

    Усі елементи описані в специфікації формату hCard. Переклад специфікації російською мовою є за адресою http://microformats.org/wiki/hcard-ru.

    Дивіться також розділ про те, як Яндекс працює з hCard.

  • type — тип об'єкта відгуку. Обов'язкове поле. Можливі значення: product, business, place, person, event, website, url.

    Для відгуків на організації як значення поля type треба зазначити «business» або «place».

  • item — обов'язковий блок, що описує організацію.

    Для відгуків про організації блок item повинен містити один блок, розмічений згідно з мікроформатом hCard. Блок обов'язково має містити посилання на сторінку організації на вашому сайті (поле permalink). Приклад розмітки блоку item:

    <div class="item vcard">
      <div class="fn org summary">Ресторан «Прага»</div>
      <span class="adr">
       <span class="street-address">вул. Хрещатик, 2/1</span>,
       <span class="locality">Київ</span>
      </span>
      <span class="tel">+38 (044) 123-45-65</span>;
      <a class="url" href="http://www.praga.ua/">praga.ua</a>
      <a class="permalink" href="http://www.example.ua/praga">Усі відгуки про ресторан</a>
     </div>

Приклад розміченого відгуку

<div class="hreview">
  <h2 class="summary"><a href="http://example.com/review?10231" class="permalink">Українська кухня у вигнанні</a></h2>
  <div>Відгук написав <span class="reviewer vcard"><a class="url fn" href="http://example.com/users/vasya">Василь Іванців</a></span>,
    <span class="dtreviewed"><abbr class="value" title="2012-07-15">15 липня 2012</abbr>.</span>
  </div>
  <div class="rating">
    <abbr class="worst" title="0"></abbr>
    <p>Оцінка: <span class="value">9</span> з <span class="best">10</span>.</p>
  </div>
  <div class="pro">Безкоштовна стоянка, прекрасна дитяча кімната і люб'язні офіціанти.</div>
  <div class="contra">Велика та шумна зала для некурців.</div>
  <div class="description">
    <abbr class="type" title="business">
    <p>Замовлення було готове відносно швидко, а напої приготували майже відразу.
    Обслуговування на рівні, хоча брудний посуд часом застоювався.</p>
    <p>Рекомендую українську кухню, особливо борщ.</p>
  </div>
  <div>Автор відвідав заклад <span class="dtvisited"><abbr class="value" title="2012-07-10">10 липня 2012</abbr></span>.</div>
  <div>Оцінки характеристик ресторану:
    <ul>
      <li class="tag">
        <span class="name">
          <span class="value-title" title="cuisine"/>
          Кухня:
        </span>
        <span class="value">5</span> з <span class="best">5</span>;
      </li>
      <li class="tag">
        <span class="name">
          <span class="value-title" title="hall"/>
          Зала:
        </span>
        <span class="value">3</span> з <span class="best">5</span>;
      </li>
    </ul>
  </div>
  <div class="item vcard">
    <h3>Інформація про <abbr class="category" title="restaurant">ресторан</abbr><h3>
    <p>Назва: <span class="fn">Закордон</span></p>
    <p class="adr">Адрес:
      <span class="locality">Київ</span>, <span class="street-address">вул. Хрещатик, 20/22</span>.
    </p>
    <p>Телефон: <abbr class="tel" title="+38 (044) 123-45-12 ">123-45-12</abbr>.</p>
    <p>Сайт ресторану: <a class="url" href="http://zakordon.ua">http://zakordon.ua</a></p>
    <p>Електронна адреса адміністрації: <a class="email" href="mailto:hostess@zakordon.ua">hostess@zakordon.ua</a>
  </div>
</div>
Оцініть статтю
Дякуємо за ваш відгук!